Mira Furlan

Mira Furlan
Mira Furlan
Narodená: 7. septembra 1955, Záhreb, Chorvátsko
Rodina: manžel Goran Gajic
Rodičia:
Adresa fanklubu: PO Box 523093, Springfield, VA 22152-9998 USA
Odkazy: Oficiálna stránka Mira Furlanovej  Oficiálna stránka Mira Furlanovej  Facebook  Twitter  Imdb.com  Wikipedia

Vedúca herečka v divadle, filme a televízii v bývalej Juhoslávii, Mira Furlanová emigrovala do Spojených štátov so svojím manželom Goranom Gajicom v novembri 1991, a to kvôli neznesiteľným politickým pomerov vo vlasti.

Jej ďalšie americké účinkovanie zahŕňa televízny film "My Antonia" režírovaný J. Sargentom, hlavná úloha v Sofoklesovej hre "Antigona" v "Hudson Guild Theatre" v Los Angeles (cena dramatického divadla pre vynikajúci výkon v 1995) a Lorcova "Yerma" v "The Indiana Repertory Theatre". Tiež vystupovala v Brechtovej hre "Baal" v "The Second Stage" v Los Angeles a Shawnovej "Don Juan In Hell", v ktorej spoluúčinkovala s Edom Asnerom a Rene Auberjonoisom. Pani Furlanová je členkou "The Actor's Studio".

Mira Furlanová hrala hlavné úlohy vo viac ako 25 filmoch. Spoluúčinkovala vo filme Emira Kusturicu "When Father Was Away On Business", ktorý bol nominovaný na Oscara a vyhral na festivale v Cannes. Jej filmová tvorba zahŕňa: "Three For Happiness", (Grand Prix, filmový festival vo Valencii), "Beauty Of Vice", "In The Jaws Of Life", "The Loves Of Blanka Kolak", "Dear Video" atď. Okrem toho účinkovala pravidelne v Juhoslovanskej televízii, kde hrala hlavné úlohy v mnohých seriáloch a filmoch. Získala všetky najvyššie ocenenia v svojej vlasti, za divadelnú i filmovú prácu, vrátane dvoch "Golden Arena" (juhoslovanský oscar) pre najlepšiu herečku.

V bývalej Juhoslávii bola Mira členkou Chorvátskeho národného divadla (Croatian National Theatre) a častou hviezdou vo významnejších divadlách v celej krajine. Jej obľúbené úlohy zahrňujú: Natalya v "A Month In The Country Mrs Elliot in Alpha-Beta", Celimene v "The Misanthrope", Judith v "The Devil's Disciple", Annabella v "Tis Pity She's A Whore", hlavná úloha v Euripidovej "Helen", Lea v "Dybbuk", Isabelle v "Corneille's L'Illusion Comique", Yvette v "Mother Courage", Natasha v "Three Sisters" a Ophelia v "Hamlet " v produkcii Jiřího Menzela.

Filmografia:

  1. Surviving Me (2011) (post-produkcia) .... Jacqueline Slateman
  2. Do Not Forget Me Istanbul (dokončený)
  3. Cirkus Columbia (2010) .... Lucija
  4. The Abandoned (2010) .... Cica
    ... Ostavljeni (Bosna a Hercegovina: originálny názov)
  5. Turneja (2008) .... Sonja
    ... iný názov The Tour (Medzinárodný: Anglický názov)
  6. Apology (2007) .... Jacqueline Slateman
  7. Disi duboko (2004) .... Lila
    ... iný názov Take a Deep Breath (Medzinárodný: Anglický názov)
  8. Babylon 5: Thirdspace (1998) (TV) .... Delenn Mirr
  9. Babylon 5: In the Beginning (1998) (TV) .... Delenn Mirr
  10. Black Kites (1996) .... rozprávač
  11. My Antonia (1995) (TV) .... pani. Shimerda
  12. "Spider-Man" (1994) TV Series (voice) .... Silver Sable
  13. "Babylon 5" (1994) TV Series .... Delenn Mirr
  14. Babylon 5: The Gathering (1993) (TV) .... Delenn Mirr
  15. "Sarajevske price" (1991) TV Series .... Milena Gazivoda
  16. Video jela, zelen bor (1991) (TV) .... Jovanka
    ... iný názov Dear Video (1991) (TV)
  17. "Bolji zivot 2" (1990) TV Series .... Ferata Pasalic
  18. "Tudjinac" (1990) (mini) TV Series
  19. Gluvi barut (1990) .... Gluvi barut
    ... iný názov Silent Gunpowder (1990)
  20. Stela (1990) .... Lucija
  21. Bunker Palace Hôtel (1989)
  22. Poltron (1989) .... Mirna
  23. Braca po materi (1988) .... Vranka
    ... iný názov Maternal Halfbrothers (1988)
  24. Spijun na stiklama (1988) .... Vesna
  25. Za sada bez dobrog naslova (1988) .... herečka
    ... iný názov Film with No Name, A (1988) (USA)
  26. Camino del sur, El (1988) .... Bessi
    ... iný názov Journey to the South (1988)
    ... iný názov Put na jug (1988)
    ... iný názov Southbound (1988)
  27. "Vuk Karadzic" (1987) TV Series .... Petrija
  28. Dom Bergmanovih (1987) (TV) .... Laura
  29. Ljubezni Blanke Kolak (1987)
  30. Osudjeni (1987) .... Mira
  31. "Putovanje u Vucjak" (1986) (mini) TV Series
  32. Lepota poroka (1986) .... Jaglika
    ... iný názov Beauty of Sin, The (1986)
  33. Od zlata jabuka (1986) .... Mirjana
  34. Spadijer-jedan zivot (1986) .... Zdravka
  35. "To nije moj zivot, to je samo privremeno" (1985) (mini) TV Series
  36. Za srecu je potrebno troje (1985) .... Zdenka Robic
    ... iný názov Three for Happiness (1985)
  37. Obisk (1985)
  38. Otac na sluzbenom putu (1985) .... Ankica
    ... iný názov Otac na sluzbenom putu - ljubavno istorijski film (1985) (srbský názov)
    ... iný názov Papa est en voyage d'affaires (1985)
    ... iný názov When Father Was Away on Business (1985)
  39. Cao inspektore (1985)
  40. Horvatov izbor (1985) .... Eva
    ... iný názov Vucjak (1985)
  41. "Stefica Cvek u raljama zivota" (1984) (mini) TV Series
  42. U raljama zivota (1984) .... Marijana
    ... iný názov In the Jaws of Life (1984)
  43. Zadarski memento (1984)
  44. Pismo - Glava (1983) .... Finka
  45. "Smogovci" (1982) TV Series .... Mira
  46. Kiklop (1982) .... Enka
  47. "Nepokoreni grad" (1981) (mini) TV Series
  48. "Velo misto" (1981) (mini) TV Series .... Kate
  49. Novinar (1979)
    ... iný názov Journalist (1979) (anglický názov)

Vedľajšie úlohy v seriáloch:

  1. "Najbolje godine" .... "Violeta" v epizódach #2.04-28
  2. "Law & Order: Los Angeles" .... "Maria Olsen" v epizóde: "Hollywood"
  3. "NCIS: Naval Criminal Investigative Service" .... "Dina Rici" v epizóde: "South by Southwest"
  4. "Vratice se rode" .... "Jagoda" v epizóde #1.25
  5. "Vratice se rode" .... "Jagoda" v epizóde #1.24
  6. "Vratice se rode" .... "Jagoda" v epizóde #1.20
  7. "Vratice se rode" .... "Jagoda" v epizóde #1.19
  8. "Vratice se rode" .... "Jagoda" v epizóde #1.18
  9. "Vratice se rode" .... "Jagoda" v epizóde #1.17
  10. "Vratice se rode" .... "Jagoda" v epizóde #1.16
  11. "Vratice se rode" .... "Jagoda" v epizóde #1.15
  12. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "What They Died For"
  13. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "Meet Kevin Johnson"
  14. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "The Economist"
  15. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "Confirmed Dead"
  16. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "The Beginning of the End"
  17. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "Through the Looking Glass"
  18. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "Greatest Hits"
  19. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "The Brig"
  20. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "The Man from Tallahassee"
  21. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "Par Avion"
  22. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "Enter 77"
  23. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "Tricia Tanaka Is Dead"
  24. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "Maternity Leave" (# 2.15)
  25. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "One of Them" (# 2.14)
  26. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "Exodus: Part 2" (# 1.24)
  27. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "Exodus: Part 1" (# 1.23)
  28. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "Numbers" (# 1.18)
  29. "Lost" .... "Danielle Rousseau" v epizóde: "Solitary" (# 1.9)
  30. "Night Stalker" .... "Marlene Shields" v epizóde: "Timeless" (# 1.9)
  31. "Sheena" .... "Yoka Laneesh" v epizóde: "Treasure of Sienna Mende" (# 2.6)
  32. "Spider-Man" .... "Silver Sable"(hlas) v epizóde: "Six Forgotten Warriors Chapter 5" (# 5.06)
  33. "Spider-Man" .... "Silver Sable"(hlas) v epizóde: "Six Forgotten Warriors Chapter 4" (# 5.05)
  34. "Spider-Man" .... "Silver Sable"(hlas) v epizóde: "Six Forgotten Warriors Chapter 2" (# 5.03)
  35. "Spider-Man" .... "Silver Sable"(hlas) v epizóde: "Six Forgotten Warriors Chapter 1" (# 5.02)
↑ Hore