Babylon 5 reštart v príprave na CW

Zverejnené: The Hollywood Reporter, 27.09.2021
Preložil: Hurvi, 28.09.2021
JMS

Tvorca pôvodného seriálu J. Michael Straczynski napíše scenár k novému seriálu.

CW mieri do vesmíru

Stanica zameriavajúca sa na mladé publikum sa spojila s tvorcom pôvodného seriálu J. Michael Straczynskim, aby vytvorili reštart Babylonu 5.

Pôjde o ‘reštart od základov’ originálneho seriálu, Straczynski napíše scenár k novej potenciálnej verzii bývalej syndikovanej drámy od Warner Bros. TV. Novinka sa točí okolo John Sheridana (pôvodne stvárneného Bruce Boxleitnerom), dôstojníka Pozemských síl so záhadnou minulosťou, ktorý je pridelený na Babylon 5, päť míľ dlhú vesmírnu stanicu v neutrálnom teritóriu, vzdialenom útočisku pre cestovateľov, pašerákov, korporátnych prieskumníkov a mimozemských diplomatov v čase neistého mieru a neustálej hrozby vojny. Jeho príchod spustí udalosti presahujúce čokoľvek by si predstavil, pretože prieskumná spoločnosť zo Zeme omylom odštartuje konflikt s civilizáciou o milióny rokov vyspelejšou, čím sa Sheridan a zvyšok posádky B5 dostanú do palebnej líne ako posledná, najlepšia nádej na prežitie ľudskej rasy.

Potenciálny seriál pochádza od Warner Bros. TV. Straczynski bude výkonným producentom prostredníctvom svojho Studio JMS. Warneri pôvodne vyvinuli Babylon 5: The Gathering ako jednorázový film vysielaný na ich bývalej Prime Time Entertainment Network v roku 1993. Po veľkom úspechu sa rozhodli pokračovať seriálom. Dráma s hercami Michael O’Hareom, Boxleitnerom, Claudia Christianovou, Jerry Doyleom a Mira Furlanovou sa vysielala päť sezón a mala 110 epizód. Keď v roku 1997 PTEN skončila, dráma sa presunula s piatou sériou na TNT. Seriál dostal na TNT aj spinoff, Crusade, rovnako ako aj sedem filmov, v ktorých Straczynski zmapoval obdobie od 2245 do 2281, kedy bola stanica Babylon 5 vyradená z prevádzky. Frančíza bola pre Warnerov lukratívna a rozšírená sériou kníh, krátkych príbehov a komiksov a inými zdrojmi príjmu.

Straczynski získal viacero žánrových ocenení, vrátane Hugo, Saturn, the Space Frontier Foundation Award a Ray Bradbury Award. Po pôvodnom seriáli pokračoval Straczynski v rozprávaní príbehov z univerza Babylonu 5 v seriáli Crusade na stanici TNT, siedmich filmoch a sérii kníh, poviedok a komiksov z DC.

V poslednej dobe Straczynski vytvoril, napísal a zastával funkciu showrunnera Netflix seriálu Sense8 (spolu s Wachowskými). Okrem iného sa podieľal na filmoch Changeling, Underworld: Awakening, World War Z a Thor. Televízny, filmový a komiksový autor nedávno publikoval svoj nový román, Together WE Will Go. Zastupuje ho A3 Artists Agency a Gendler-Kelly.

Ak sa Babylon 5 pohne vpred, poskytne CW a Warnerom ďalšie oživenie kľúčovej franšízy v časoch, kedy sa známe IP stávajú stále dôležitejšími ako sa televízie aj streameri pokúšajú presadiť na preplnenom trhu. Budovanie franšízy sa stalo rovnako dôležitým ako ratingy - keďže príjmy z reklamy klesajú v dôsledku presunu divákov na stream.

↑ Hore