Zberate─żsk├í kartov├í hra - Detaily akcie

V┼íetky nasleduj├║ce akcie s├║ platn├Żmi akciami, ktor├ę m├┤┼żu by┼ą vykonan├ę po─Źas kola Akcie v ka┼żdom ┼ąahu. V┼íimnite si, ┼że ka┼żd├í akcia, ktor├í vy┼żaduje rotuj├║cu alebo pripraven├║ kartu, vy┼żaduje aby karta bola pripraven├í a nezneutralizovan├í, pokia─ż nie je uveden├ę inak.

Akcia: Sponzorovanie podpornej karty

Ka┼żd├í postava vo Vn├║tornom kruhu m├┤┼że rotova┼ą, aby priviedla do hry z va┼íej ruky nov├║ podporn├║ postavu, vylep┼íenie, skupinu, miesto alebo flotilu. Nov├í podporn├í karta je umiestnen├í na Riadok podporn├Żch kariet (Supporting Cards Row) pripraven├í kona┼ą v tom istom ┼ąahu. Aby priviedla kartu do hry, mus├ş va┼ía frakcia pou┼żi┼ą po┼żadovan├║ cenu vplyvu umiestnen├║ na sponzorovanej karte, inak t├íto akcia nem├┤┼że by┼ą vykonan├í.

V├Żnimka: Vylep┼íenia m├┤┼żu by┼ą v z├ívislosti od cie─ża umiestnen├ę vo Vn├║tornom kruhu alebo na Riadku podporn├Żch kariet.

Sponzorovanie kariet s typom rasy

Karty s typom rasy in├Żm ako je va┼ía frakcia m├┤┼żu pri vkladan├ş karty do hry vy┼żadova┼ą zv├Ż┼íen├║ cenu vplyvu, inak nem├┤┼żu by┼ą v├┤bec zahrat├ę:

  • Postavy s r├┤znym menom rasy uvedenom v type karty vy┼żaduj├║ od frakcie, aby pou┼żila na sponzorovanie dvojn├ísobok ceny vplyvu ne┼ż je uveden├Ż na karte. Neutr├ílne postavy m├┤┼żu by┼ą sponzorovan├ę akouko─żvek rasou bez zv├Ż┼íenej ceny vplyvu.
  • Vyhraden├ę vylep┼íenia m├┤┼żu by┼ą sponzorovan├ę len postavou uvedenej rasy a m├┤┼żu vylep┼íova┼ą len kartu rovnakej rasy.
  • Ak├Żko─żvek in├Ż typ karty s menom rasy ako s├║─Źas┼ąou jej typu karty s├║ vyhraden├ę danej rase; tj. len hr├í─Ź kontroluj├║ci t├║to rasu m├┤┼że zahra┼ą tak├ęho karty.

Akcia: Pov├Ż┼íenie postavy do Vn├║torn├ęho kruhu

Ak├íko─żvek postava vo Vn├║tornom kruhu m├┤┼że rotova┼ą, aby pov├Ż┼íila pripraven├║ podporn├║ postavu do Vn├║torn├ęho kruhu. To sa udeje presunut├şm karty cie─żovej postavy z riadku podporn├Żch kariet do riadku napravo od ve─żvyslanca (riadok Vn├║torn├ęho kruhu). Pre ├║spe┼ín├ę pov├Ż┼íenie podpornej postavy mus├ş frakcia pou┼żi┼ą vplyv rovn├Ż cene vplyvu podpornej postavy (op├Ą┼ą plat├ş, ┼że ak je postava loj├ílna inej rase, treba dvojn├ísobok) plus jeden ─Ćal┼í├ş bod vplyvu za ka┼żd├║ postavu, ktor├í je u┼ż ─Źlenom Vn├║torn├ęho kruhu va┼íej frakcie. Napr. ak m├í va┼ía frakcia ve─żvyslanca a jedn├ęho ─Ćal┼íieho ─Źlena vo Vn├║tornom kruhu, potom na pov├Ż┼íenie postavy s cenou vplyvu tri bude treba pou┼żi┼ą celkom 5 bodov. V┼íimnite si, ┼że z─żava na cenu sponzorovania sa neuplat┼łuje pri povy┼íovan├ş postavy, pokia─ż nie je ┼ípecificky uveden├ę inak.

Akcia: Rotovanie na Budovanie vplyvu

Ka┼żd├í frakcia s Hodnoten├şm vplyvu 9 a menej, m├┤┼że zv├Ż┼íi┼ą svoje Hodnotenie vplyvu o 1 bod rotovan├şm ─Źlena svojho Vn├║torn├ęho kruhu a pou┼żit├şm 3 bodoch vplyvu. Nov├Ż ┼żet├│n vplyvu je ihne─Ć pridan├Ż k vplyvu nad kartou ve─żvyslanca. Frakcie s hodnoten├şm vplyvu 10 alebo v├Ą─Ź┼í├şm nem├┤┼żu t├║to akciu pou┼żi┼ą. (Hoci ide o jednorazov├║ udalos┼ą, je to chr├ínen├í akcia, nie "z├şskanie" vplyvu.

Akcia: Pou┼żitie ├║─Źinku vy┼żaduj├║ceho rotovanie karty

Mnoho kariet m├┤┼że pon├║knu┼ą ┼ípeci├ílny ├║─Źinok, ak rotuj├║. Na aktiv├íciu t├Żchto ├║─Źinkov by ste mali rotova┼ą karty, ktor├ę m├íte v hre. Napr. "Vir Cotto" m├┤┼że rotovan├şm zv├Ż┼íi┼ą Londove schopnosti. M├┤┼żete teda vykona┼ą akciu na zv├Ż┼íenie Londov├Żch schopnost├ş rot├íciou Vira.

Akcia: Velenie flotile

Postava so schopnos┼ąou Vodcovstvo m├┤┼że rotovan├şm prida┼ą t├║to svoju schopnos┼ą k schopnosti Arm├ída jednej z flot├şl va┼íej frakcie. Schopnos┼ą flotily Arm├ída je zv├Ż┼íen├í o schopnos┼ą postavy Vodcovstvo tak dlho, k├Żm postava vel├ş flotile. Ka┼żdej flotile m├┤┼że veli┼ą naraz len jedna postava. Pre udr┼żanie poriadku na hracom poli, si mo┼żno budete chcie┼ą spoji┼ą flotilu s postavou, ktor├í jej vel├ş (ke─Ć┼że flotily sa nem├┤┼żu sta┼ą postavami vn├║torn├ęho kruhu, nemal by vznikn├║┼ą zm├Ątok z toho, ktor├ę karty s├║ vo vn├║tornom kruhu).

Akcia: Podporenie alebo odporovanie konfliktu

Postavy a flotily (a v niektor├Żch pr├şpadoch miesta) m├┤┼żu rotova┼ą, aby podporili alebo odporovali konfliktu, ktor├Ż bol vyvolan├Ż. Postavy nem├┤┼żu norm├ílne pou┼żi┼ą Arm├ídu, aby konflikt podporili alebo mu odporovali. Len karty s nenulovou schopnos┼ąou pr├şslu┼ín├ęho typu m├┤┼żu rotova┼ą na podporenie ─Źi odporovanie konfliktu. Napr. postava so schopnos┼ąami Diplomacia 2, Intrigy 3 a neuvedenou Psi (Psi 0) nem├┤┼że podpori┼ą alebo odporova┼ą v Psi konflikte. Ale m├┤┼że podporova┼ą alebo odporova┼ą v diplomatickom alebo intrig├ínskom konflikte. Celkov├í podpora alebo odpor pre ka┼żd├Ż konflikt je rovn├í celkovej patri─Źnej schopnosti (mo┼żno upraven├í o in├ę karty v hre) z kariet rotuj├║cich bu─Ć na podporu alebo odporovanie t├Żmto konfliktom.
Postava, flotila alebo miesto, ktor├ę podporuj├║ alebo odporuj├║ konfliktu sa st├ívaj├║ ├Ü─Źastn├şkmi v konflikte. Tak├íto postava mus├ş ur─Źi┼ą schopnos┼ą, ktor├║ v konflikte pou┼ż├şva (ak je tu nejak├í pochybnos┼ą).

Akcia: Napadnutie ├║─Źastn├şka konfliktu

Karty m├┤┼żu rotova┼ą, aby za├║to─Źili na in├║ kartu, ktor├í predt├Żm rotovala pre podporu, odporovanie alebo ├║tok v s├║─Źasnom konflikte (ale nie na postavu, ktor├í sa ├║─Źastnila velen├şm ├║─Źastn├şckej flotily). Nejde nutne o priamy fyzick├Ż ├║tok na cie─ż. "├Ütok" ─Źasto vyjadruje rafinovan├ę alebo nen├ísiln├ę opatrenia navrhnut├ę na oslabenie efekt├şvnosti cie─ża. Pr├şkladmi nefyzick├Żch ├║tokov s├║ tajn├ę oper├ície a diplomatick├ę o─Źier┼łovanie. Ale ke─Ć flotila za├║to─Ź├ş na in├║ flotilu, konfront├ícia je hlavne fyzick├í - v tomto boji bud├║ pravdepodobne straten├ę ┼żivoty a lode!
Ke─Ć je vyhl├ísen├Ż ├║tok, ├║to─Źiaca karta sa st├íva (a mus├ş by┼ą sp├┤sobil├í sta┼ą sa) ├║─Źastn├şkom konfliktu. Napr. ak je konflikt vyhraden├Ż minbarijsk├Żm postav├ím, ┼żiaden Narn nem├┤┼że za├║to─Źi┼ą na ─żubovo─żn├ęho ├║─Źastn├şka konfliktu. ├Üto─Źiaca karta mus├ş ├║to─Źi┼ą s rovnakou schopnos┼ąou, ak├║ cie─ż pou┼żil v s├║─Źasnom konflikte (napr. na ├║tok na cie─ż, ktor├Ż pou┼żil Intrigu, mus├ş by┼ą tie┼ż pou┼żit├í Intriga). Karty nem├┤┼żu ├║to─Źi┼ą, ak schopnos┼ą, ktor├í bude v ├║toku pou┼żit├í, je nulov├í. Na neutralizovan├ę karty (vi─Ć "├Ü─Źinky po┼íkodenia" ni┼ż┼íie) nemo┼żno ├║to─Źi┼ą. Nem├┤┼żete za├║to─Źi┼ą na kartu vo vlastnej frakcii.

Vyriešenie útokov:

Obe karty (├║to─Źn├şk aj cie─ż) si navz├íjom sp├┤sobuj├║ po┼íkodenie rovn├ę ich s├║─Źasn├ęmu hodnoteniu schopnosti. Ak├íko─żvek karta so znakom Z├ípasu (Strife) prid├íva ─Ćal┼íie dva body za ka┼żd├Ż znak k celkov├ęmu po┼íkodeniu, ktor├ę sp├┤sob├ş po─Źas ├║toku. Ka┼żd├Ż bod po┼íkodenia sp├┤soben├Ż karte by mal by┼ą vyzna─Źen├Ż umiestnen├şm ┼żet├│nu po┼íkodenia na vrch ovplyvnenej karty.

├Ü─Źinky po┼íkodenia:

Za ka┼żd├Ż bod po┼íkodenia cie─ża sa jeho schopnosti okam┼żite zni┼żuj├║ o jeden bod. ┼Żiadna schopnos┼ą nem├┤┼że by┼ą zn├ş┼żen├í pod nulu. Ak karta obdr┼ż├ş menej celkov├ęho po┼íkodenia ne┼ż je jej najvy┼í┼íia schopnos┼ą, potom zost├íva nezneutralizovan├í. M├┤┼że norm├ílne pou┼żi┼ą svoje ├║─Źinky a svoje schopnosti upraven├ę po┼íkoden├şm.
Ak karta obdr┼ż├ş po┼íkodenie rovn├ę alebo vy┼í┼íie ne┼ż je jej najvy┼í┼íia schopnos┼ą, potom je karta neutralizovan├í. Karta mus├ş ma┼ą aspo┼ł jeden bod po┼íkodenia, aby sa stala neutralizovanou. Neutralizovan├ę karty sa prevr├ítia a po─Źet ┼żet├│nov po┼íkodenia rovn├Ż mno┼żstvu potrebn├ęmu na neutralizovanie karty je odstr├ínen├Ż z hry. Pre ka┼żd├Ż bod po┼íkodenia nad ─Ź├şslo potrebn├ę na neutralizovanie karty je umiestnen├Ż na zadn├║ stranu karty ┼żet├│n. Tieto ┼żet├│ny sa ozna─Źuj├║ ako ┼żet├│ny Kritick├ęho po┼íkodenia (Severe damage).
Len raz sa norm├ílne po┼íkodenie men├ş na kritick├ę po┼íkodenie a to pri neutraliz├ícii karty. ─Äal┼íie norm├ílne po┼íkodenie, ktor├ę je nejako sp├┤soben├ę u┼ż zneutralizovanej karte, nem├í dodato─Źn├Ż ├║─Źinok.
V┼íimnite si, ┼że karta so schopnos┼ąami, ktor├ę s├║ vylep┼íen├ę in├Żmi kartami v hre, sa m├┤┼że sta┼ą neutralizovanou alebo kriticky po┼íkodenou kedyko─żvek ke─Ć tieto bonusy vypr┼íia. Tie┼ż si v┼íimnite, ┼że karty, ktor├ę udr┼żiavan├şm akcie z predch├ídzaj├║ceho ┼ąahu, poskytuj├║ trval├Ż bonus, tj. ich bonus medzi ┼ąahmi nevypr┼í├ş.
V┼żdy ke─Ć je zneutralizovan├í flotila, ka┼żd├í postava, ktor├í rot├íciou prid├ívala tejto flotile svoju schopnos┼ą Vodcovstvo, je tie┼ż automaticky neutralizovan├í (preto─Źen├í). Ale postavy neutralizovan├ę t├Żmto sp├┤sobom neobdr┼żia ┼żiadne kritick├ę po┼íkodenie ako v├Żsledok po┼íkodenia aplikovan├ęho na flotilu, ktor├║ upravovali.
Ka┼żd├í karta, ktor├í je v ┼ąahu neutralizovan├í nesmie v tom ┼ąahu vykona┼ą ┼żiadne in├ę akcie, dokonca aj ke─Ć je nejako opraven├í alebo pripraven├í po─Źas ┼ąahu. Ak na konci ┼ąahu bud├║ podporn├ę karty st├íle neutralizovan├ę, bud├║ odhoden├ę.
Neutralizovan├í karta nie je pova┼żovan├í na pripraven├║ pre karty vy┼żaduj├║ce pripraven├Ż cie─ż, pokia─ż karta ┼ípecificky neuv├ídza nie─Źo in├ę. Ak m├í karta pretrv├ívaj├║ci ├║─Źinok na hru alebo poskytuje Znaky, ├║─Źinok nie je neutraliz├íciou preru┼íen├Ż a znaky s├║ st├íle platn├ę.

Akcia: Zahratie Udalosti alebo D├┤sledku

Zahratie karty Udalosti alebo D├┤sledku vy┼żaduje akciu. Niektor├ę karty udalosti s├║ zahrat├ę spolu s ─Ćal┼íou akciou ako je uveden├ę na karte. Karta d├┤sledku je zahrat├í l├şcom nadol pod ─Ćal┼íiu kartu, ktor├║ ovl├ídate (pokia─ż samozrejme nie je uveden├ę inak).

Akcia: Odhodenie, v├Żmena, odhalenie alebo sponzorovanie agendy

Ka┼żd├í frakcia m├┤┼że ma┼ą naraz v hre len jednu agendu. Odstr├ínenie agendy z hry je pova┼żovan├ę za akciu. Prinesenie novej agendy do hry vy┼żaduje rot├íciu postavy Vn├║torn├ęho kruhu a je tie┼ż pova┼żovan├ę za akciu. T├íto akcia m├┤┼że by┼ą prinesen├í do hry l├şcom nadol ako skryt├í agenda. Svoju skryt├║ agendu m├┤┼żete odhali┼ą ako akciu; ak t├║to agendu v tom ─Źase nem├┤┼żete sponzorova┼ą, je namiesto toho odhoden├í. Svoju agendu m├┤┼żete vymeni┼ą, odstr├ínen├şm starej agendy z hry a jej nahraden├şm novou agendou z ruky, ktor├║ m├┤┼żete sponzorova┼ą. Nem├┤┼żete odhodi┼ą Hlavn├║ agendu, len ju nahradi┼ą inou Hlavnou agendou. Nem├┤┼żete nahradi┼ą agendu skrytou agendou.

Akcia: Uzdravenie postavy

Postavy, ktor├ę s├║ l├şcom nahor a pripraven├ę, m├┤┼żu rotova┼ą, aby odstr├ínili v┼íetko po┼íkodenie danej postavy.
Karty Vn├║torn├ęho kruhu, ktor├ę s├║ neutralizovan├ę, m├┤┼żu rotova┼ą, aby odstr├ínili jeden ┼żet├│n kritick├ęho po┼íkodenia, alebo aby sa preto─Źili l├şcom nahor, ak na karte nezostali ┼żiadne ┼żet├│ny kritick├ęho po┼íkodenia (odstr├ínen├şm v┼íetk├Żch zost├ívaj├║cich ┼żet├│nov norm├ílneho po┼íkodenia, ktor├ę boli mo┼żno nejako aplikovan├ę). ┼Żiadne in├ę neutralizovan├ę karty nem├┤┼żu norm├ílne rotova┼ą, aby sa uzdravili. Ak v┼íetky hr├í─Źove postavy Vn├║torn├ęho kruhu v jednom ┼ąahu rotuj├║, aby lie─Źili, potom je hr├í─Źov ve─żvyslanec na konci kola akcie plne uzdraven├Ż (umiestnen├Ż l├şcom nahor bez ┼żet├│nov po┼íkodenia alebo kritick├ęho po┼íkodenia). V tomto pr├şpade m├┤┼że hr├í─Ź rotova┼ą nepo┼íkoden├ę (nezranen├ę) postavy, aby poskytli svojmu ve─żvyslancovi pomoc.

Akcia: Oprava flotily alebo miesta

Nezneutralizovan├í flotila alebo miesto, ktor├ę s├║ po┼íkoden├ę, m├┤┼żu opravi┼ą ur─Źit├ę mno┼żstvo po┼íkodenia. Na opravu flotily alebo miesta rotujte kartu a pou┼żite jeden bod vplyvu na odstr├ínenie jedn├ęho ┼żet├│nu po┼íkodenia. Akcia opravy neodneutralizuje flotilu alebo miesto ani neodstr├íni kritick├ę po┼íkodenie.

Akcia: Pon├║knutie vplyvu ┼żoldnierovi

Niektor├ę karty v hre m├┤┼żu by┼ą pou┼żit├ę ka┼żd├ę kolo hr├í─Źom len hr├í─Źom, ktor├Ż pou┼żil najviac vplyvu na ich ovl├ídnutie. Tak├ę karty sa naz├Żvaj├║ "┼Żoldnieri" (Mercenaries). Frakcia m├┤┼że, ako akciu, pou┼żi┼ą vplyv ako "ponuku" na ovl├ídnutie ┼żoldnierskej karty v s├║─Źasnom ┼ąahu alebo zv├Ż┼íi┼ą mno┼żstvo z predch├ídzaj├║cej ponuky. ┼Żoldnieri konaj├║ po tom, ─Źo v┼íetci hr├í─Źi vynechaj├║ ┼ąah, ale sk├┤r ne┼ż za─Źne ┼ąah D├┤sledkov. Ich akcia je zadan├í frakciou, ktor├í pou┼żila najviac vplyvu po─Źas ┼ąahu (ponuky sa s─Ź├ştavaj├║) na ich ovl├ídnutie.

Akcia: Vynechanie

Hr├í─Ź m├┤┼że kedyko─żvek vynecha┼ą svoju akciu. ─Äal┼íiu akciu m├┤┼że vykona┼ą nesk├┤r v kole, pokia─ż nevynechali za sebou v┼íetci hr├í─Źi, ─Ź├şm ukon─Źili kolo akcie.

Zdroj: B5 CCG pravidlá 1.3b

↑ Hore